Protocol Corona

Klik hier voor het protocol.

Wedstrijden WVF 1

03-10 Be Quick '28 - WVF
            aanvang: 17.00 uur
10-10 WVF - Enter Vooruit
            aanvang: 15.00 uur

Vacatures

Coördinatoren gezocht voor
JO14 - JO15 - JO17 - JO19

Klik hier voor meer informatie.

TC-lid jeugd
Klik hier voor meer informatie.

Stukje schrijven over 
wedstrijden van WVF 1
Klik hier voor meer informatie.

Vrijwilligers gezocht
voor keuken en bar
Klik hier voor meer informatie.
Stuur een e-mail naar
vrijwilligerscommissie@wvf.nl.

Varia

Scheidsrechters gevraagd
Klik hier voor meer informatie.

Inloggen op www.voetbal.nl
Klik hier voor meer informatie.

WVF Webshop

wvf voetbal westenholte Flyer-WVF-clubkleding

Twitter

De telefoon bleef stil bij WVF


Geplaatst op: 7 juni 2020

Vorige week ging het dan eindelijk los: ergens op de dinsdagochtend werd, via social media, duidelijk dat diverse clubs trots hun promotie bekend maakten. Ze waren allemaal gebeld door de KNVB met het goede nieuws. Zo rond 13 uur werd duidelijk dat WVF nog niet was gebeld. Om 16 uur ook nog niet. En ja, dan komt toch langzaam het besef: onze telefoon blijft stil, de KNVB gaat WVF niet bellen. Geen promotie naar de 1e klasse. En dat is erg zuur.

Sinds het stoppen van de competitie heeft de KNVB diverse zaken gecommuniceerd over de promotie/degradatie regeling. Eerst was er geen regeling, daarna zou er naar mogelijke opties gekeken worden, maatwerk. Dat moest ook haast wel omdat diverse clubs hebben besloten te switchen van bijvoorbeeld de zondag naar de zaterdag. Maar voor WVF interessant: vv DFS uit Opheusden (1e klasse D Oost) had aangegeven te willen stoppen met prestatief voetbal, die wilden terug naar de laagste (4e) klasse. En daar zaten gelijk de mogelijkheden voor WVF, dat dachten wij tenminste. Maar natuurlijk zaten er meer clubs op het vinkentouw. Dus de KNVB was aan zet.

Wat was de procedure?
Om in aanmerking te komen voor promotie kon je een mail sturen naar de KNVB en motiveren waarom juist jouw club zou moeten promoveren. Met 8 punten voorsprong in de competitie, in het bezit van de eerste periodetitel en gedeeld eerste in de tweede periodetitel, vond WVF het niet zo moeilijk te motiveren waarom wij naar de 1e klasse moesten. Die mail is dus verzonden. De KNVB heeft vervolgens alle verzoeken gebundeld (rond de 1300 naar wij begrepen). Op 20 mei jl. heeft de KNVB een aanvullend Bestuursbesluit gepubliceerd: “Uitgangspunten opvulling open plaatsen competitie amateurvoetbal 2020-2021”. Dit document is een vervolg op het reguliere competitiebesluit.

Inzoomend op WVF is er een soort ranglijst opgesteld van de nummers 1 van alle 2e-klassers in Nederland, dit zijn er 10 in totaal. Dit op basis van een gemiddelde: aantal punten gedeeld door aantal wedstrijden. Is dit gelijk, dan is er gekeken naar het doelsaldo. In het uiterste geval zou zelfs het lot nog kunnen beslissen over promotie, maar zover is het niet gekomen.

In deze ranglijst staat WVF op de 5e plaats. Gelijk in punten met De Merino’s uit Veenendaal. Dat is de koploper in de andere 2e klasse Oost. Zij hebben op basis van deze fictieve lijst een gelijk aantal punten, maar een beter doelsaldo.

Het bleek dat de eerste drie clubs van de ranglijst: FC Burgum, Valken ’68 en Nieuwenhoorn op dinsdag zijn gebeld. Deze hadden we zien aankomen, want die berekeningen hadden we zelf al gemaakt of gekregen.

Afgelopen donderdag bleek echter dat ook De Merino’s alsnog was gebeld voor promotie. De KNVB had even over het hoofd gezien dat DFS een stap terug wilde doen, totaal vergeten. Amateurisme ten top. Hierdoor kwam er een vierde plaats vrij in de eerste klasse.

De Merino’s stonden twee punten voor op hun naaste concurrent en was ook met andere naaste volgers nog volop “in gevecht” voor het kampioenschap. Gevoelsmatig lag dat voor WVF wat anders. Uiteraard gunnen we De Merino’s hun promotie, maar de vergelijking die de KNVB heeft gemaakt middels de uitgangspunten, zijn erg zuur. Dat is geen FairPlay en voelt niet goed. WVF heeft dan ook echt een andere visie op deze uitgangspunten, er is geen recht gedaan aan de ranglijst in haar eigen competitie en er is zeker geen maatwerk verleend.

Een competitie is het meten van krachten tussen verschillende partijen. Of voor de sport: reeks wedstrijden tussen verschillende clubs. De KNVB schrijft in al haar stukken ook over “een competitie”.  In de uitgangspunten is hier natuurlijk geen sprake van. Er is een vergelijking gemaakt die niet passend is. In elke competitie zit een andere dynamiek met een ander niveau. Alle 2e-klassers zijn niet met elkaar te vergelijken. De KNVB heeft gevoelsmatig een vergelijking gemaakt tussen de Premier League, Bundesliga, Primera Division, La Liga en de Eredivisie. Dat zou ook niet passend zijn.

Daarom blijft er bij WVF een vervelende nasmaak hangen over de afwikkeling van de P/D-regeling. WVF begrijpt echt wel dat voetbal, in het licht van alle coronaperikelen, bijzaak is. Dat willen we ook heel duidelijk uitstralen. Maar langzaam mogen we het leven weer oppakken. Daar hoort voetbal ook bij, net als sportieve ambitie. Bij WVF heerst een beetje het “Cambuur-gevoel”: ruim bovenaan, onderweg naar de 1e klasse en dan op de bestuurstafel weggevaagd worden. En dat zeker niet op basis van FairPlay.

WVF zal nog in gesprek gaan met de KNVB over onze visie. We hebben wel een aantal voorstellen hoe het anders kan. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het een kansloos gevecht lijkt tegen de almachtige KNVB. Meepraten mag, bellen en mailen ook.  Maar dat is het dan ook: “Bedankt, maar we doen er niets mee.”

Uiteraard willen we alle clubs die gepromoveerd zijn van harte feliciteren met hun promotie.

Wij zijn teleurgesteld, maar gaan met onze gehele club ook weer een nieuw seizoen tegemoet. Daar hebben we enorm veel zin in.


Contactgegevens

Sportpark De Weide Steen
Stinsweg 15
8042 AZ Zwolle
telefoon 038 - 4211708
email info@wvf.nl
routebeschrijving

Wegwijzer vv WVF

Klik hier voor de wegwijzer.

hoofdsponsor jeugd

123inkt

Goud sponsors


Zilver sponsors


Brons sponsors

wvf voetbal westenholte sponsoren

wvf voetbal westenholte rtv

wvf voetbal westenholte vriendenloterij

webdesigner in Zwolle