pijl
  1. Je bent nu hier:
  2. Home
  3. /
  4. Veilig Sportklimaat
  5. /
  6. Gedragscode

Gedragscode voor trainer-coaches en begeleiders

   

Veiligheid en verantwoordelijkheid

Heeft en neemt de verantwoordelijkheid om een veilig sportklimaat te waarborgen en zet je in voor een inclusieve omgeving waar iedereen zich welkom voelt.

 

Respect en gelijke behandeling

Ken en erken de basisbehoeften van iedereen op de vereniging: iedereen heeft recht op privacy, veiligheid, menselijke waardigheid en lichamelijke integriteit. 

Gedraag je eerlijk, transparant, betrouwbaar en respectvol naar iedereen, en behandel iedereen gelijkwaardig. Geef het goede voorbeeld door discriminerende, kleinerende, pestende of (seksueel) intimiderende opmerkingen te vermijden en geen grensoverschrijdend gedrag (fysiek, verbaal en non-verbaal) te vertonen. Neem verantwoordelijkheid en grijp in als je dit gedrag vermoedt of signaleert. Bespreek dit onmiddellijk met betrokkenen of meld het bij de vertrouwenscontactpersoon of het bestuur.

Geen enkele seksuele handeling, contact en/of relatie met minderjarigen is geoorloofd. Wees je bewust van de  meldplicht over (een vermoeden van) seksuele intimidatie en misbruik.

Wees je bewust van machtsongelijkheid met sporters en onthoud je van elke vorm van (machts)misbruik.

Zorg voor een sfeer waarin sporters zich veilig voelen om grenzen aan te geven en problemen te bespreken.

Volg opleidingen op het gebied van pedagogiek en het herkennen en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag.

Maak geen onderscheid naar godsdienst, levensover­tuiging, politieke gezindheid, afkomst, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid, culturele achtergrond, leeftijd of andere kenmerken. Houd rekening met kwetsbare mensen en groepen.

Respecteer het privéleven van de sporter. Dring niet verder dan noodzakelijk binnen in het privéleven van sporters. Ga met respect om met de sporter en met de ruimtes waarin de sporters zich bevinden, zoals kleedkamers, douches of hotelkamers.

 

Regels en afspraken

Wees eerlijk en sportief. Ken naast de spelregels ook de regels van de locatie, de vereniging, de (inter)nationale bond en handel hiernaar. Stimuleer alle spor­ters en overige betrokkenen in jouw team datzelfde te doen. Span je ervoor in om tijdig duidelijke afspraken te maken en houd je hier ook aan. Ga zorgvuldig om met informatie, zeker wanneer die potentieel gevoelige zaken betreft en mensen kan beschadigen. Ga netjes om met de omgeving, zoals bijv. kleedkamers en sportvelden, en de aan jou ter beschikking gestelde middelen.

Aanspreken en melden

Uitgangspunt is dat iedereen iemand aanspreekt wanneer hij constateert dat er sprake kan zijn van onveilige of mogelijk grensoverschrijdende situaties. Meld (vermoedens of signalen van) een dopingovertreding, matchfixing of (seksuele) intimidatie bij het bestuur, het meldpunt van de sportbond of Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN).

Maak situaties waarin je je niet veilig voelt of waar iets ingaat tegen je eigen waarden en normen, bespreekbaar met de trainer-coach, technisch directeur of neem contact op met het meldpunt van de sportbond of het CVSN.

Gunsten en geschenken

Neem geen gunsten, geschenken, diensten of ver­goedingen aan van tegenspelers, trainers-coaches, bestuurders, of derden om iets te doen of na te laten wat in strijd is met de integriteit van de sport. Bied dit ook zelf niet aan. Word je iets aangeboden?

Meld dit dan aan het meldpunt van de sportbond. Wees open en transparant in je acties.

Doping

Houd je strikt aan de regels. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de dopingregels en motiveer jouw sporters geen doping te gebruiken.

Matchfixing

Ken de regels over matchfixing! Wed nooit op eigen wedstrijden en competities, of op wedstrijden en competities waar je invloed op kunt hebben. Wed ook niet op jeugdcompetities. Manipuleer geen resultaten of onderdelen van wedstrijden. Deel geen vertrouwelijke informatie die kunnen gebruiken voor het plaatsen van weddenschappen. Houd je aan  de verplichting om matchfixing te melden bij het meldpunt van de sportbond of CVSN wanneer je wordt benaderd voor  matchfixing of vermoedens hebt dat dit speelt.

Voorbeeldrol

Wees je bewust van je voorbeeldfunctie als trainer-coach of begeleider. Let op je taalgebruik en hoe je je aan anderen presenteert. Onthoud je van gedragingen en uitlatingen waardoor de sport of de sportbond in diskrediet kan worden gebracht, ook bij het gebruik van sociale media.