pijl

Gedragscode voor sporters

 

Veiligheid en verantwoordelijkheid

Neem de verantwoordelijkheid om een veilig sportklimaat te waarborgen en zet je in voor een inclusieve omgeving waar iedereen zich welkom voelt.

Respect en gelijke behandeling

Ken en erken de basisbehoeften van iedereen op de vereniging: iedereen heeft recht op privacy, veiligheid, menselijke waardigheid en lichamelijke integriteit. 

Gedraag je eerlijk, transparant, betrouwbaar en respectvol naar anderen en behandel iedereen gelijkwaardig. Onthoud je van discriminerende, kleinerende of (seksueel) intimiderende opmerkingen, pesten en ander(fysiek, verbaal en non-verbaal) grensoverschrijdend gedrag.

Maak geen onderscheid naar godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, afkomst, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid, culturele achtergrond, leeftijd of andere kenmerken. Houd rekening met kwetsbare mensen en groepen.

Regels en afspraken

Wees eerlijk en sportief. Ken naast de spelregels ook de regels van de locatie, de vereniging, de (inter)nationale bond en handel hiernaar. Gebruik ook geen doping. Span je ervoor in om tijdig duidelijke afspraken te maken en houd je hier ook aan. Ga zorgvuldig om met informatie, zeker wanneer die potentieel gevoelige zaken betreft en mensen kan beschadigen. Ga netjes om met de omgeving, zoals bijv. kleedkamers en sportvelden.

Aanspreken en melden

Uitgangspunt is dat iedereen iemand aanspreekt wanneer hij constateert dat er sprake kan zijn van onveilige of mogelijk grensoverschrijdende situaties. Meld (vermoedens of signalen van) een dopingovertreding, matchfixing of (seksuele) intimidatie bij het bestuur, het meldpunt van de sportbond of Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN).

Maak situaties waarin je je niet veilig voelt of waar iets ingaat tegen je eigen waarden en normen, bespreekbaar met de trainer-coach, vertrouwenscontactpersoon  of bestuur of neem contact op met het meldpunt van de sportbond of CVSN.

Gunsten en geschenken

Neem geen gunsten, geschenken, diensten of vergoedingen aan van tegenspelers, trainers-coaches, bestuurders, of derden om iets te doen of na te laten wat in strijd is met de integriteit van de sport. Bied dit ook zelf niet aan. Word je iets aangeboden? Meld dit dan aan je trainer-coach, bestuur van de vereniging of meldpunt van de sportbond. Wees open en transparant in je acties.

Voorbeeldrol

Let op je taalgebruik en hoe je je aan anderen presenteert. Ben je het ergens niet mee eens? Bespreek dat dan eerst met degene waarmee je het niet eens bent en zoek naar een gezamenlijke oplossing, voordat je uitlatingen doet, bv. op sociale media, waardoor de sport mogelijk in diskrediet wordt gebracht.